Cirkó fűtés nevet már biztosan mindenki hallotta, de nem biztos, hogy tudja pontosan mit is jelent. A gázkazánok azon típusát, melybe a házon belül található a keringető szivattyú is gázcirkónak nevezzük.

Milyen gázcirkók vannak?

Alap esetben két fajta berendezést különböztetünk meg, a fűtő gázcirkót és a kombi gázcirkót. A fűtő berendezést a nevéből adódóan fűtésre tudjuk használni, míg a kombi cirkót pedig fűtés és használati melegvíz előállítás céljából. A kombi berendezések abban különböznek a csak fűtő berendezésektől, hogy egy úgynevezett váltószeleppel tudják változtatni, hogy az adott pillanatban fűtésre dolgozzanak, vagy meleg-vizet készítsenek, a kettő egyszerre nem lehetséges.

cirkó fűtés

Milyen cirkót lehet most beépíteni?

Jelenleg Magyarországon csak kondenzációs cirkó fűtés beépítése lehetséges. Ezek a berendezések tásfokkal képesek fűtési és használai melegvíz előállítására. Ebből addóan a gázfogyasztásuk megközelítőleg 20 százalékkal alacsonyabb mint a hagyományos cirkó gázkazánoké. A meglévő gázcirkó cseréje kondenzációs cirkóra egy meglehetősen bonyolult feladat, hiszen az égéstermék elvezető rendszert jellemzően át kell alakítani, hogy a keletkező kondenzátum ne okozzon benne kárt. a kazáncsere során a készülék közel 300.000,- Ft-os ára mellett jelentős költség a kémény átalakítása is.

Cirkó fűtés – ki szerelhet ilyet?

Mondhatnánk egyszerűen, hogy a gázszerelő. Házilag nem érdemes ezeknek a berendezéseknek a javítása, nem bonyolult berendezések (talán a bennük lévő gáz mágneszelep a legbonyolultabb alkatrész), de nem javasoljuk házilagos javítását. A legjobban akkor járunk, ha megnézzük gázszolgáltatók honlapján az elérhető egyszerűsített készülécserére feljogosított szerelő listáját és onnan választunk.

Cirkó fűtés – mennyibe kerül a kiépítse?

Ebben az esetben megkülönböztetjük a meglévő készülék cseréjét az új építésű ingatlanoknál kialakítandó teljesen új rendszerektől. A meglévő készülék cseréje elég jól behatárolható, de az új építésnél sajnos előre nem lehet meegbecsüli a költségeket. Tapasztalatunk szerint a meglévő cirkó fűtés cseréje kondenzációs rendszerre 8-900.000,- Ft-os tétel egy családnak. Ezzen kívül adódnak még további költségek, hiszen a fűtési rendszer megbontásakor célszerű átmosást végezni, a meglévő esetleg nyitott rendszert zárrtá tenni, valamint termosztatikus szelepeket felszerelni a ritkábban használt helyiségekbe.

Költségek várható összefoglalása: https://gazterv-budapest.hu/kazancsere-koltsegei/