Padlófűtés hőszükséglet számítás. Mostanság figyeltem, hogy sokan keresnek erre a szószedetre, hogy padlófűtés hőszükséglet számítás. Gyakorlatban azonban a padlófűtés hőszükséglet számítása semmiben sem különbözik a hagyományos hőszükséglet számítástól, melyről már korábban értekeztünk, sőt ha jól emlékszem egy egyszerűsített számításról is készítettem leírást.

Padlófűtés hőszükséglet számítás

A padlófűtés napjainkban talán a legelterjedtebb hőleadó megoldás, hiszen a csővezetékek letekerése nem bonyolult feladat. Általában készül egy komplett osztó-gyűjtő több körrel melyhez eurokónusszal csatlakoznak a padlófűtési csövek, jellemzően 16-os vagy 20-as csövek. A körök kialakítása szokott lenni a komolyabb feladat. Ez jellemzően sok embernek és gépészeti kivitelezőknek is megfekszi a gyomrát. Fontos tudni, hogy a padlófűtési köröket jellemzően közel ugyanolyan hosszúságúra kell készíteni. Miért? hogy az osztón található szelepekkel ne kelljen túl nagy nyomásokat fojtani. Hiszen ha a körök hossza hasonló, akkor jellemzően ellenállásuk is hasonló lesz. Az osztásközöknek nem kell ugyanolyanoknak lenni minden helyiségben.

Ezt azért írom, mert a minap vol egy gépész tervezési munka után egy talafonhívásom a megrendelőtől, hogy a gépész kivitelező azt mondta neki, hogy ha nem ugyanolyan osztásközzel tekeri le a padlófűtő csöveket, akkor nem lesz egyformán meleg minden helyiségben, vagyis nem lesz jó a hőelosztás. Azóta sokszor eszembe jut, hogy vajon az eddigi rendszereit hogyan készítette az Úr.

Padlófűtés hőszükséglet számítás – szabályok

Egy házon belül a hőszükséglet változik. Nyilván ahol több a lehűlő felület ott nagyobb a hőigény, míg a belső légterű helyiségekben kisebb. Eszerint logikusan végiggondolva a külső fallal rendelkező helyiségekbe egy sűrűbb osztásközű kört kell kialakítani, míg a belső terű helyiségekbe elegendő egy ritkább osztásközű kör kialakítása. Sokkal fontosabb feladat, hogy a körök mérete lehetőség szerint 120 méternél kisebb legyen, maximum 40 m2 egybefüggő teret fűtsenek fel, illetve a körök közötti dilatáció kialakítása.

Nagyon szeretem a beszabályozási feladatokat, ez az amit sok kivitelező elfelejt vagy csak nem foglalkozik vele. A gépész terveken mindig jelöljük a térfogatáramokat (hogy egy körre mennyi víznek kell menni), ezt pedig az osztón a ,,kis tekerős szeleppel” még laikusként is be tudjátok állítani, így garantált a rendszer tökéletes működése.

Megjegyzem: Lehetőség van csak padlófűtési körök kiosztását is kérni tervező kollégáinktől vagy csak ajánlatot kérni a hőszükséglet számításra és a kör kiosztásokra.

Gönczi Gergely – Épületgépész technikus, épületgépész mérnök

Ne felejtsd el a facebook oldalunkat követni: https://www.facebook.com/Futes-tervhu-107219507587022