Hőátbocsátási tényező 2021. Először is mi az a hőátbocsátási tényező? a hőátbocsátási tényezőről elég annyit tudnunk, hogy azt mutatja meg milyen jó vagy rossz az adott épület szerkezeti elem hővezetése. Jele: U Mértékegysége: W/m2K. Értelemszerűen, ha egy falnak kicsi a hőátbocsátási tényezője az azt jelenti, hogy jól szigetel, bent tartja a meleget. Ha nagy a hőátbocsátási tényezője, akkor rosszul szigetelt kivezeti a meleget.

Hőátbocsátási tényező 2021 – Hőátbocsátási tényező rendelet-jogszabály

A hőtbocsátási tényezőkre vonatkozó követelményeket a 7/2006-os TNM rendelet szabályozza.

Ebben a rendeletben találhatóak a következő táblázatban összefoglalt hőátbocsátási tényező követelményértékek. Ezeknek az értékeknek akkor kell megfelelnünk, ha új lakóépületet építünk vagy meglévő épületet jelentős mértékben felújítunk. 2021-ben ezek az értékek lesznek érvényben. A következő táblázatban az aktuális előírásoknak megfelelő értékeket találjátok:

Hőátbocsátási tényező 2021

Hogyan határozzam meg a hőtábocsátási tényező értékét?

Számítással egyszerűen meghatározható, igaz szükséges hozzá pár további információ. Először is nézzük meg a képletet mit tartalmaz?

A Alfa i és az alfa e (alul a képletben adottak, ezek értékét a következő ábrán tudjuk megnézni. Pontos nevük belső és külső oldali hőátadási tényező. Példáúl külső falszerkezetnél, ennek értéke belső oldalon 8, külső oldalon 23.

A d1 és a d2 az adott réteg vastagságát jelentik, míg a lambda1 és a lambda2 az adott szerkezetei elem hővezetési ellenállását. Ez így máris nem olyan egyszerű igaz? Megmutatom egy példával, da ha van kedved vegyél elő papírt és ceruzát, számoljuk ki együtt. Legyen egy B30-as falszerkezeted, legyen a belső oldalál 1,5 cm mészvakolat, a külső oldalán 1,5 cm nemes vakolat. Közötte pedig a B30-as tégla. Hogyan induljunk el?

Hőátbocsátási tényező 2021 – Először is: belső-külső oldali hőátadás

Mivel külső falszerkezetről van szó a belső hőátadási tényező 8, míg a külső hőátadási tényező 23 lesz. Szuper ezzel meg is vagyunk.

Másodszor vastagságok

Na ez már a kérdésben is szerepelt, de te nyugodtan mérd csak le mindig s zerkezet vastagságát. 1,5 cm mészvakolat + 30 cm B30-as tégla + 1,5 cm nemes vakolat, ez összesen 33 cm.

Harmadszor szerkezet hővezetési ellenállása

Ennek értékét nekem is ki kell lesnem, ezt általában az adott szerkezet gyártói megadják. De a Bausoft Kft. honlapjáról letölthető Winwatt szoftver adatbázisában, szinten minden anyag megtalálható. Én is innen fogom kilesni. Nemes vakolat hővezetési ellenállás 0,99 W/mK, B30-as tégla hővezetési ellenállás 0,64 W/mK, mászvakolat hővezetési ellenállás 0,87W/mK.

Ha ebbe a képletbe behelyettesítjük a fenti értékeket, akkor, megkapjuk az 1,497 W/m2K hőátbocsátási tényező értéket. Emlékezzünk fent a mostani követelményérték 0,24 W/m2K. A B30-as falra minimum 15 cm EPS 80-as szigetelés kell, ennek eléréséhez.Amennyiben kiszámoltatnád vagy leellenőriztetnéd az adott szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek értékét keresd energetikus kollégánkat a madarasgergo@gmail.com e-mail címen. Ilyen jellegú számításokat elsősorban különböző szigetelőanyagok egyenértékűségének vizsgálatára szoktunk készíteni (például 12 cm EPS 80 vagy 10 cm GRAFIT REFLEX a jobb?).