Gáz vagy villany fűtés olcsóbb? Mostanság talán az egyik leggyakoribb kérdés amivel találkozom. Rendre azt szoktam mondani, hogy attól függ. Kiépíteni a villanyfűtést olcsóbb mint a gázfűtést, de üzemeltetni nem. Természetesen egy napelemes rednszer boríthatja az előző állítást, de a napelemes rednszerek sem leszek örökké szaldó elszámolásúak. Jelen számításoknál nem vesszük figyelembe a napelemes rendszereket.

Gáz vagy villany fűtés olcsóbb

Mennyibe kerül a gáz és az áram?

1 kWh gáz kb 12 Ft, míg 1 kWh áram kb 36 Ft. Gyakorlatilag háromszor annyiba kerül az elektromos áram mint a földgáz. Ilyenkor ugranak az elektromos fűtések forgalmazói, hogy hohoho de a hatásfokkal mivan? Elektromos áramból hőenergiát előállítani 100%-os hatásfokkal lehet. Ez földgázra nem igaz, itt legyen az éves hatásfok 95% (kondenzációs kazán esetén). Így a számításunkban 12,5 Ft-ot kell figyelembe venni a gáz árára, hogy pontosak maradjunk. Egy gázkonvektor esetén 60%-os hatásfokkal számolva is körülbelül 20 Ft lenne egy kWh. Tehát a gáz egyértelműen olcsóbb fűtési megoldás.

Gáz vagy villany fűtés olcsóbb – kiépítés költsége

Itt egyértelmű a villanyfűtések olcsósága, hiszen nincs szükség kéményre – gáztervre – gázkazánra – gáz-meo-ra. Ezek mind súlyos költségek. Míg egy gázos fűtési rendszer komplett kiépítése 3 millió forint is lehet, addig ennek a töredékéből kb 1/4-es költségből villanyfűtést lehet kiépíteni egy családi házban. Tehát vessük össze a 0,75 millió forint költséget a 3 millió forint költséggel. Egy új építésű 100 m2 családi ház melegvíz és fűtés kölsége körülbelül 140.000,- Ft/év földgázzal és ennek háromszorosa elektromos árammal, vagyis 420.000,- Ft/év. Itt az éves különbség 420.000-140.000 = 280.000,- Ft. Egy fűtési rendszer átlagos élettartama 25 év. Vagyis 25 év alatt 7.000.000,- Ft üzemeltetési költséggel lesz több az elektromos fűtés.

Az elején a kivitelezésen megspóroltunk 2,25 millió forintot, de üzemeltetésben buktunk 7 millió forintot.

Természetesen a hőszivattyúkra és a klímákra ez a számítás nem érvényes. Ezen berendezések más módon működnek, mint a normál ellenállás alapú fűtési megoldások: fűtőpanelek, infrapanelek, elektromos kazánok.