Hőszivattyú méretezés. Mekkora hőszivattyú kell? Sokszor találkozom ezzel a kérdéssel, az energetikai előírások szigorodásával a hőszivattyúk egyre előtérbe kerülnek, hiszen egy levegős hőszivattyúval játszi könnyedséggel biztosítható a szükséges 25%-os megújuló energia részarány a fogyasztása is kedvező, ráadásúl napelemmel akár teljesen kiváltható az elektromos fogyasztásunk.

hőszivattyú méretezés

Először is el kell döntenünk milyen célra szeretnénk használni a hőszivattyút. Lehet vele fűteni, hűteni és melegvizet előállítani. Természetesen egyszerre csak 1 alkalmazásra használható, vagyis vagy fűtünk vagy melegvizet csinálunk vagy hűtünk. Manapság az építkezések jelentős drágulásával inkább csak a fűtési funkciót szoktunk megcélozni. Ilyenkor fűtésre alkalmas berendezést keresünk, ami a téli méretezési hőmérséklet esetén is tudja biztosítani a szükséges belső hőmérséletet. Hőszivattyút célszerű padlófűtési rendszerrel kialakítani az alacsony előremenő hőmérséklet miatt (minél alacsonyabb az előremenő víz hőmérséklete, annél jobb hatásfokkal tud dolgozni a hőszivattyú).

Hőszükséglet számítás szükséges a pontos teljesítmény meghatározásához. Ebből megtudjuk, mekkora a maximális teljesítmény fűtésre, vagyis hogy mekkora hőszivattyú kell. Célszerű a pontosan kiszámított értéket 20%-al túlméretezni. Tehát a hőszivattyú méretezés alapja a hőszükséglet számítás.

Hőszivattyú méretezés – a legolcsóbb megoldás

Talán a megkeresések 99%-a arra irányúl melyik és milyen fűtés lenne a legolcsóbb, melyiket milyen árban lehet ,,megúszni”. A hőszivattyúk közül talán a monoblokkos berendezések vannak a legjobb árban, ezek közül is a 8 kW-os berendezések már elegendőek LEHETNEK a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményenk megfelelő családi házak fűtési hőszükségletének biztosítására.

Jellemzően a HMV-t külön berendezéssel, egy külön hőszivattyús bojlerrel vagy egy hibrid bojlerrel oldjuk meg, így nem kell váltószelep, indirekt HMV tároló és puffertartály is kisebb elegendő. Gyakorlatilag egyszerűbb lesz a rendszer. Ezeket a bojlereket jellemzően a kamrákba-spejba szoktuk tervezni, így kis hűtést is biztosíthatunk (ez a berendezés a környezetét hűti).

A hűtési oldalra egy-egy csonkot betervezünk, így később akár fan-coil berendezések is csatlakoztathatók a rendszerre, vagy utólagos felülethűtés beépítésévvel komplett hűtési megoldás is kiépíthető.

A fűtési oldalon csak padlófűtési körök kerülnek kialakításra. Így biztosítható a folyamatos alacsony hőmérsékletű fűtés. A padlófűtési köröket maximum 35-38°C-os előremenő hőmérséklettel tervezzük. Egyedül a fürdőszobákban van szükség további fűtési elemek beépítésére, ezek jellemzően elektromos fűtőpatronnal ellátott törölközőszárítós radiátorok, ezek elektromos teljesítmény igénye 600W szokott lenni.

Egy ilyen rendszer ára a kivitelezéssel együtt ~4-5 millió forint. Természetesen ez csak egy becslés, azért elég sok minden befolyásolja az árakat és a kivitelezők is eléggé szórt árakat adnak. Hamarosan megpróbáljuk összeszedni, milyen árban lehet komplett fűtési és HMV rendszert kivitelezni.

Kérjük kövessétek oldalunkat, így mindig látjátok a legfrissebb infokat: FACEBOOK