Központi fűtés tervezés. Először is hogyan készül egy fűtésterv? Általában a legelső lépés, az igények meghatározása. Ilyenkor az épület hőszükségletét határozzuk meg és a tervezett melegvíz igényt. A hőszükségletet már ismertettük hogyan kell kiszámolni, a melegvíz igényeket, pedig létszámhoz kötötten tudjuk meghatározni. Ha megvannak az igények, akkor azok alapján már kiválaszthatjuk a szükséges hőtermelő berendezést és a helyiségenkénti hőleadók méreteit, felületeit. Ahhoz hogy megfelelő legyen a fűtési rendszer fontos hidraulikai méretezést készíteni (ebben kerülnek meghatározásra a csőátmérők éa a szükséges szelepek típusai, fojtási és beállítási értékei). Ha a hidraulikával is végztünk akkor kiválasztjuk szivattyút és a tágulási tartályt és gyakorlatilag összeszerelhető a rendszer. Ez így elég egyszerűnek hangzik, sajnos nem az. Vannak minden rendszerre a szerelőknek tapasztalati értékei, de véleményem szerint ezek nagy részben túlzó értékek, melyeket jellemzően a 80-as években gyűjtöttek össze szakik és azóta is ezek alapján szerelnek.

Központi fűtés tervezés

Ma már más a helyzet. Egy új építésű családi ház jellemző hőigénye 6 kW körül alakul. ilyenkor teljesen felesleges 6-szor nagyobb, akár 36 kW-ot is tudó hőleadó felületek beépítése, célszerűbb egy az igényekhez igazodó rendszer kiválasztása. Sajnos ez a túlméretezés nem csak a hőleadókra igaz, hanem aa szivattyúkra és a hőtermelőkre is.

Ki készíthet fűtés tervet?

A Magyar Mérnöki Kamara nyilvántarja a mérnöki jogosultságokat, ezekből nekünk a fűtés tervezésre a G – Építmények gépészeti tervezése cím szükséges. Ezen a linken konkrétan az én jogosultságaim láthatóak: https://mmk.hu/nevjegyzek?id=29635 De ugyanitt tudunk másokra is keresni. Ezzel a jogosultsággal gyakorlatilag minden családi ház gépészeti terv elkészíthető.

Központi fűtés tervezés – Mit kell tartalmazzon a terv?

Gyakorlatilag a tervnek olyannak kell lennie, hogy abból egy gépész kivitelező a munkát biztonságosan és egyértelműen össze tudja rakni. Ehhez jellemzően szükséges:

  • fűtés és használati melegvíz rendszer alaprajz,
  • függőleges csőterv,
  • kapcsolási rajz,
  • fűtés és használati melegvíz rendszer műszaki leírás,
  • anyagkigyűjtés

Természetesen lehetnek még egyéb szükséges kiegészító rajzok, ez általában a rednszer bonyolultságától függ. Kíváncsi mennyibe kerül a fűtés tervezés? – Nézze meg ajánlatunkat itt.