Központi fűtés tervezés házilag. Gondolkodtam hogyan lehetne összeállítani egy tervet magunknak, ha nem ez az alapszakmánk és hát arra jutottam megpróbálok valahogy segíteni. Először is a hőigény számítással kell kezdenünk. Már korábban írtam róla hogyan tudjátok kiszámolni, van egyszerűbb és van bonyolultabb de pontosabb módja is.

Ha megvannak a hőigények, ezeket helyiségenként tudjuk, akkor összegezve megkapjuk mekkora legyen a kazánunk minimális teljesítménye. Ezt az értéket 20%-al célszerű túlméreteznünk. A kazán kiválasztásánál át kell gondolnunk, hogy kombi kazánt vagy fűtőkazánt vegyünk. A kombiüzemű berendezés melegvizet is csinál, a fűtő pedig csak fűtésre alkalmas. Legyen a mienk most kombi üzemű. Így a szükséges teljesítmény a használati melegvíz ellátás miatt 24 kW lesz, így ezt a készüléket már ki is választottuk. Válasszunk kis egy márkát, a mi esetünkben legyen most a BOSCH kondenzációs kombinált üzemű gázkazán. Ellenőrizzük a gyáró oldalán, a javasolt rendszer kapcsolásokat, ezt a mi esetünkben a következő linken tehetjük meg:

Központi fűtés tervezés házilag: https://www.bosch-thermotechnology.com/hu/hu/residential/szakemberek/dokumentumok/cad-rajzok.html

Központi fűtés tervezés házilag

Én a fenti megoldást választottam. Látszik, hogy a hidegvíz a HHV jelölésnél lép be és a HMV jelölésnél már a felmelegített melegvíz jelenik meg. Nincsen tároló, így átfolyós üzemben készül a melegvíz. Itt a fűtési köröket tetszőleges számban lehet bővíteni. A hidraulikus váltót a kazán teljesítményhez szokták választani. Az osztó-gyújtő leágazásait a körök számához célszerű igazítani, vagyis ha 5 kevert kört szeretnék akkor annyi leágazást. A kevert kör azt jelenti, hogy a visszatérő vízből bekeverünk az előremenő ágba, így beállítjuk az előremenő vízhőmérsékletet. A többi berendezést, ígymint szivattyú, keverőszelep a körök tulajdonságainak függvényében tudjátok kiválasztani.

Központi fűtés tervezés házilag – összegzés

Ez csak egyetlen megoldás a rengeteg kapcsolás közül, így mindig célszerű egy pontosabb tervdokumetáció készítése. Esetleg a gépész kivitelezőt célszerű megkérni, hogy egy kapcsolási szintű rajzot készítsen, és egy mérnököt megkérni ellenőrizze, ha nem szeretnénk komplett tervdokumentációt készíttetni. De a gyártók rajzait átnézve is kaphatunk nagyon jó támpontokat. Véleményem szerint a fűtési rendszerek méretezéséhez elengedhetetlen a jó és pontos hőigény számítás.