Családi ház fűtés tervezése. Alapvetőleg sokféle fűtési rendszer választható egy családi házhoz, de talán a legjellemzőbb a gázkazános, hőszivattyús és az elektromos fűtés. A fűtési rendszer tervezés áráról már írtunk korábban: Fűtés tervezés árak. Itt felsoroltuk a különböző rednszereket, melyekhez tervezási árakat is csatoltunk.

Elektromos fűtés

Ez lehet elektromos fűtőpanelekkel, infra panelekkel, norvég panelekkel, elektromos kazánnal, kerámia betétes fűtőpanelekkel. Ezek működése mind egyforma. Adott pozitív és negatív közé egy ellenállást kötök akkor az melegszik, minél nagyobb az ellenállás annál melegebbet tud csinálni. Nincs benne semmi trükk. Elektromos áramból hőenergiát előállítani 100%-os hatásfokkal lehet, vagyis 1 kWh áram 1 kWh hőenergiát képes biztosítani. 1 kWh áram jelenleg 37, 5 Forint.

Gázfűtés

Talán a legelterjedtebb fűtési megoldás, alapvetőleg a gáz elégetésével keletkező hőt egy vizes rendszeren keresztül a ház minden pontjára egyenletesen elosztjuk. 1 kWh gáz jelenleg 16 Forint. Beépíteni kondenzációs kazánt lehet (természetesen lehet egyéb gázfogyasztó készüléket is, de az esetek 99%-ban erről lehet beszélni). Földgázból konedenzációs kazánnal hőenergiát előállítani 99%-os hatásfokkal lehet, vagyis 1 kWh hőenergia ebben az esetben nekünk csak 16,1 Ft-ba fog kerülni.

Hőszivattyús fűtés vagy klímás fűtés

Ez már ici-picit bonyolultabb. Itt a rejtett hőt hasznosítja a berendezés az úgynevezett Carnot körfolyamat segítségével, de erről többet nem írok. A lényeg, hogy a berendezés úgynevezett COP-nak megfelelő mennyiségű hőenergiát képes előállítani 1 kWh elektromos áramból. Ha mondjuk egy hőszivattyú vagy klíma COP értéke 4, akkor az azt jelenti, hogy 1 egység áramból 4 egység hőenergia elállítására képes. Ebben az esetben 1 kWh hőenergia csak 9,4 Forintba fog kerülni.

Ezek alapján látható, hogy várhatóan melyik rendszer éves üzemeltetési költsége lesz a legoptimálisabb.

családi ház fűtés tervezése

Családi ház fűtés tervezése – Kiépítési költségek

Ezek merőben eltérőek lehetek, hiszen függ attól, hogy adott-e egy telken a gázcsonk agy még csak a közelben sincs gáz közmű. Jellemzően áramellátás így-is úgyis kell és a gáz bekötése macerás-akár hosszadalmas folyamat is lehet. Gyakran ez szokott lenni az elektromos fűtés melletti érv.

Az elektromos fűtésekhez nem szükséges sem kémény sem gázbekötés, így jóval olcsóbb a kivitelezésük. A hőszivattyú (jellemzően 8 kW-os berendezéseket szoktunk új építésekhez tervezni) körülbelöl 1,5 millió forint és ez még csak a berendezés. Egy hasonló elektromos kazán jellemzően 220 eFt környékén mozog. De itt érdemes figyelembe venni, hogy a későbbiekben a hőszivattyú negyede annyi energiát fog fogyasztani, mint az elektromos kazán. Most melyik újjunkba harapjunk? Fontos tudni, hogy a hőszivattyú villamos energia fogyasztásának kiváltására negyede akkor napelemes rendszer is kell, mint a gázkazán esetében.