Kéményméretezés. Mi az a kéményméretezés? Hogyan néz ki és legfőképpen mennyibe kerül? A továbbiakban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Először is szögezzük le, akkor lehet szükségünk méretezésre, ha új házat építünk, és új kémény létesül, illetve ha meglévő kéményt módosítunk, esetleg ha a hőtermelő berendezés típusa megváltozik.

Kéményméretezés

Kéményméretezés – hogyan készül?

A kémények méretezését lehetőség van helyszíni felméréssel kérni vagy online adatszolgáltatás alapján elkészíttettni. Ha online kérjük a méretezést, el kell küldenünk az adatszolgáltatást a madarasgergo@gmail.com email címre, melynek legalább az alábbi elemeket tartalmaznia kell:

  • Megrendelő neve
  • Ingatlan címe
  • Helyrajz szám
  • Kémény anyaga (rétegrend)
  • Bekötött hőtermelők részletes adatai (Teljesítmény, Füstgáz csonk)
  • Bekötő cső adatai
  • Bekötés magassága
  • Kémény tervezett magassága
  • Átnézés után küldjük a hiányzó adatok listáját.

Értelemszerűen a helyszíni felmérés (melynek díja br. 10.000,- Ft) során a mérnök a helyszínen ezeket az információkat felveszi, megméri. Helyszíni felmérés egyenlőre Pest és Fejér megyében érhető el.

Méretezés ár – mennyibe kerül?

Amennyiben minden információ átküldésre kerül, akkor bruttó 20.000,- Ft-ért vállaljuk a méretezés elkészítését. Az elkészítés határideje az éppen aktuális munkáink számához igazodik, de megkeresés esetén, természetesen előre jelezzük a vállalási határidőt. Kollégáink rendelkeznek a szükséges G – Építmények gépészeti tervezése jogosultsággal. A kéményméretezés A Bausoft Kft. CHM-Bau programjával készül, melyet a Kéményseprő Iprai Szolgáltatók és a Katasztrófavédelem is elfogad országosan.

A kéményméretezés értelemszerűen ugyanaz mint a hő és árlámlástechnikai méretezés, de nem ugyanaz mint a légellátási terv. A légellátási tervet általában kéményseprő iprai szolgáltatók vagy a katarsztrófavédelem kéri, amennyiben nyitott gázkészülék helyiségének légellátása nem egyértelműen biztosított. A légellátási tervekről hamarsan egy külön bejegyzést készítünk.

A következő mintákat gyűjtöttük össze az online adatszolgáltatás sikeres teljesítése érdekében:

.Minden esetben, amikor végleges kéményseprőipari nyilatkozatot – az általános szóhasználatban kéményseprő szakvéleményt – akarunk kérni, akkor csatolni kell a megrendeléshez a kémény és a hozzá kapcsolt tüzelőberendezés hő-, és áramlástechnikai méretezését. A hő-, és áramlástechnikai méretezés – egyszerűen fogalmazva – egy számítás, ami megmutatja, hogy az adott tüzelőberendezés a meglévő vagy a tervezett kéménnyel megfelelően tud-e üzemelni. Lesz-e elég huzat, jelentkezik-e fagyveszély, kátránylerakódás…