Elektromos fűtés előnyei – hátrányai. Miért terjedt el az elektromos fűtés? Véleményem szerint a gázszolgáltatók nagyban felelősek a gázfűtések háttérbe szorulása miatt. Sokszor nehézkes az ügyintézés és értelmetlen szabályok sokasága tarkítja a GMBSZ-t és a hozzá kapcsolódó jogszabályokat, reneleteket. Ha ez nem lenne elég ott vannak a kéményseprők, akik tetőkibúvókat és tetőjárdákat követelnek kondenzációs kazán kivezetésekhez. Szóval azért ilyen elterjedt, mert nincs még túlszabályozva.

elektromos fűtés előnyei - hátrányai és a rezsi

Előnyei

  • Mindenképpen előny, hogy nem kell végigjárni a procedúrát a gázszolgáltatóval a bekötésről, nem kell foglalkozni a kéménnyel és GÁZ-MEO-val stb.
  • Illetve a kiépítés költségei jóval elmaradnak a gázos rendszeréhez képest (hacsak nem hőszivattyús fűtésről beszélünk).

Összesen talán ezt a két érvet tudnám felsorakoztatni az elektromos fűtés mellett. Kérdés, akkor miért nem ilyen van mindenkinek? A válasz egyszerű, mert drága az üzemeltetése. De ezt mindjárt kifejtem pontosan.

Hátrányai

Az előző bekezdésben már említettem a hátrányait, de most ki is fejtem miért nem elektromos fűtés van az épületek nagy részében.

Egy átlagos fűtési rendszert 25 évre tervezünk. Így nem mindegy mennyi az éves üzemeltetés költsége. Az elektromos áram és a földgáz ára összehasonlítható, de ez a számlánkól nem következik egyből. Legyen a közös energiafogyasztás mértékegysége 1 kWh és nézzük meg emnnyibe kerül 1 kWh földgáz és 1 kWh elektromos áram. Erről már volt korábban cikkem, ezt belinkelem nektek ide:

Látható, hogy az elektromos áram háromszor annyiba kerül mint a földgáz. Ha nekem a házam napi kifűtéséhez 100 kWh kell, akkor földgáz esetén 1200 Ft lenne, míg elektromos áram esetén 3600 Ft lenne, ugyanaz a hőmennyiség. Igenám, de a berendezések hatásfoka nem egyezik (az elektromos fűtések kedvelői gyakran erre hivatkoznak). Elektromos árammal hőenergiát előállítani 100%-os hatásfokkal lehetséges, ez azt jelenti, hogy 1 kWh áramból 1 kWh hőenergia lesz. Az energiamegmaradás törvényének értelmében 100% feletti hatásfok nem lehetséges, tehát ennél jobb nem lehet. Gáz fűtés esetén a gázkészülék hatásfokától függően változhat a hasznosítás mértéke. Kondenzációs kazán éves hatásfoka 99%, így közel azonosnak mondható. Tehát elektromos kazán vs kondenzációs kazán fogyasztásban az elektromos üzemű 3-szor akkor üzemeltetési költséget eredményez.

Elektromos fűtés előnyei – hátrányai kiegészítés

Természetesen áramot meg lehet termelni napelemmel, gázt nem. Amíg a jelenlegi formájában marad a napelemes rendszerek elszámolása, elektromos fűtés napelemmel kombinálva nem lehet rossz megoldás (ismételm a jelenlegi elszámolás mellett)..