Klíma fűtés hátrányai. Manapság egyre elerjedtebb a klímával való fűtés. Minket is sokan keresenk meg ilyen rendszerekkel kapcsolatban, így gondoltam összeírom a hátrányait, hátha így könnyebb lesz dönteni. Máshol jellemzően inkább a pozitívumokat emelik ki, de tényleg érdemes nyitni egy másik ablakot, ahová beírjátok, hogy klímás fűtés előnyei és szinte csak az előnyök jelennek meg, sőt egyes forgalmazok egyenesen azt állítják nincs is hátránya.

Miért terjed egyre jobban a klímával való fűtés?

Magyarországon is elérhetőek már a 4-es SCOP értékkel rendelkező klímák, melyek megalapozták a fűtéi felhasználást is. Ez azt jelenti, hogy a klíma 1 egység elektromos energiából 4 egység hőenergia előállítására képes. Gyorsan végiggondolva ha az elektromos áram háromszor annyiba kerül mint a földgáz (mert tényleg 3X), akkor egy klímás fűtés még a gáznál is olcsóbban megúszható. Ez olyan tankönyvi eset, mert nem vettük figyelembe a berendezések hatásfokát. Feltételeztük, hogy az SCOP érték valóban hozza a 4-es átlagot a fűtési szezon alatt. Emiatt és a gázszolgáltatók korábbi ügyintézési gyakorlatainak köszönhetően kezd egyre jobban elterjedni (nem kell engedélyeztetni, nem kell kémény, nem kell GÁZ-MEO, stb…).

Klíma fűtés hátrányai

Klíma fűtés hátrányai – mostmár tényleg

Eddig szinte csak pozitívumokat írtam róla, de ez a cikk nem erről szól.

  • A hátránya mindenképpen az, hogy teljesítményben jellemzően 2,5 – 3,5 és 5 kW-os berendezések vannak forgalomban a piacon. A házunk hőigénye lehet, hogy csak 8 kW, de van 6-7 helyiség, vagy nagyon tagolt az épület, akkor bizony minden helyiségbe kell egy berendezés.
  • Minden beltéri egységben van egy kereszáramű ventilátor, melynek mindig lesz hangja. Ma már lehet kapni nagyon halk berendezéseket is, de azoknak akik csak teljes csöndben tudnak aludni nem javaslom.
  • Karbantartás-tisztítás – bizony ezeknél a berendezéseknél is szükséges karbantartás és tisztítás, sőt, jellemzően évente kétszer. Ezeket a berendezéseket hűtésre is fogjuk használni és fűtésre is (na megint egy pozitívum, hogy lehet vele hűteni :-D). De komolyen érdemes a csepptálcákat tisztítatni évente kétszer.
  • Komfortérzet – a térben tartózkodók komfortérzete nem olyan lesz mint egy padlófűtési rendszer esetén.