U érték számítás – követelmény 2021. Az U érték az adott szerkezetre vonatkozó hőátbocsátási tényezőt jelöli. A hőátbocsátási tényező mértékegysége a W/m2K. Azt mutatja meg, hogy egy adott szerkezet egységnyi felületén egységnyi hőmérsékletkülönbség mellett mekkora hőáram alakul ki. Értelemszerűen minél nagyobb ez az értéke annál rosszabb a szerkezet hőátbocsátási tényezője, minél alacsonyabb annál jobb.

Az épületeinket határoló szerkezeteket azért szigeteljük, hogy ezt az értéket csökkentsük, hiszen ezáltal energiát takaríthatunk meg, ettől lesz kevesebb gáz vagy akár kevesebb villanyszámlánk is.

U érték számítás – követelmény – mi az előírás?

Ezt az U értéket is jogszabályban rögzítik, hogy pontosan mekkora lehet a maximum érték egy új építésű ház esetén. Ez a jogszabály a:

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról.

Ebben a rendeletben határozzák meg az új épületekre vonatkozó energetikai követelményeket és köztük a szerkezetek hőátbocsátási tényezőire vonatkozó határszámokat is. De a következő táblázatban összefoglaltuk nektek az értékeket, így nem kell külön keresgélnetek a jogszabályban:

U érték számítás - követelmény

Látható a jogszabály táblázatában, hogy homlozati falra a meghatározott követelmény 0,24 W/m2K. Ez azt jelenti, hogy ez a maximum érték ami még elfogadott. Ez az érték mindig a rétegrendre vonatkozik, tehát a vakolat + téglafal + hőszigetelés együttesére. De akkor hogyan tudjuk kiszámolni? Ennek számításához célszerű egy mérnök segítségét kérni, mivel minden egyes rétegrend hővezetési ellenállását figyelebe kell venni a meghatározásánál. Az új építésű ingatlanoknál készül előzetes energetikai számítás, ami mindig tartalmazza a számított értékeket és összeveti ezeket a követelményekkel.

Az előzetes energetikai számítás jellemzően a gépészeti rendszerterv része szokott lenni (itt tudjátok megnézni). Fontos megjegyezni, hogy a megújuló részarány 2021-es bevezetésével, már csak legalább BB – közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, így nem elég csak a hőátbocsátási tényező követelményeknek megfelelni. Ezentúl a megújuló energia részarány 25%-os előírására is figyelni kell. Lényegében az épület összes fűtési – hűtési és melegvíz energiaigényének 25%-t 2021-től megújuló energiával kell ellátni.