Épületgépészeti tervezés. Épületgépészeti tervezést a Magyar Mérnöki Kamaránál bejegyzett építmények gépészeti tervezése jogosultsággal rendelkező szakember készíthet. De ennél talán sokkal fontosabb, hogy megfelelő tapasztalata legyen. Sokszor a tervekre sincs szükség, ha megfelelő kivitelezőt találunk, aki jártas a gépészeti kivitelezésekben, de lényegesen egyszerűbb a kivitelezési munka és annak ellenőrzése, ha előtte megterveztettük. Lehetőség van szakági tervek készítésére is, ilyenkor nem minden szakág (víz-csatorna-gáz-légtechnika) terve készül el, hanem csupán amelyre szeretnénk. Megpróbálunk most szakáganként végigmenni az egyes tervezési feladatokon.

Épületgépészeti tervezés – fűtés tervek

Manapság a fűtési rendszerek tervezése a leginkább összetett feladat, mivel az energetikai követelmények fokozatos szigorításával az épületek hőigénye fokozatosan csökken. Ráaásúl 2021-től a közel nulla energiaigényű épületek megjelenésével már minden épületbe kötelező megújuló energiaforrás alkalmazása, így a hőszivattyúk előtérbe kerültek, míg a földgáz vagy tüzifa alapú rendszerek fokozatosan háttérbe szorulnak.

De milyen rendszert érdemes készíteni? Ha új építésű családi házról van szó, akkor a legegyszerűbb, a hőszivattyús rendszer tervezése. Azt már korábban feszegettük, hogy melyik fűtési mód olcsóbb:

De akkor a hőszivattyúkra nem tértünk ki. A 7/2006-os tnm rendelet (az épületek energetikai követelményeiről) alapján a mai előírásoknak legegyszerűbben valóban a hőszivattyúkkal tudunk megfelelni. Jellemzően mindenkit a legegyszerűbb megoldás érdekel, ez a csak fűtésre alkalmas hőszivatttyú beépítése csak fűtési üzemre. Ilynekor lényegesen egyszerűbben kivitelezhető a rendszer. A melegvíz készítést egy hybrid bojlerre bízzuk, mely kompakt egységként elhelyezhető a kamrában, így hűtést biztosítva a helyisének és melegvizet biztosítva az épületben. Ilyen berendezések jellemzően az Ariston lydos hybrid bojlerei, melyek jellemzően 2 COP-val üzemelnek, vagyis 1 egyság elektromos áramból 2 egység hőenergiát képesek kinyerni. A hőszivattyúk jellemzően levegős berendezések szoktak lenni, vagyis a külső levegőt hasznosítjják a működésükhöz. Ezeknél a berendezéseknél létezik monoblokkos vagy osztott berendezés. A monoblokkos amikor minden egység kompakt módon 1 db kültéribe van beszerelve és úgy csatlakozik a hálózatra, az osztott pedig amikor van egy beltéri egység is a hőszivattyúhoz. Személy szerint az osztott berendezéseket preferálom, de a monoblokkos hőszivattyúk is jó megoldások lehetnek.

Épületgépészeti tervezés – gázellátás

Gáztervre jellemzősn gázkazános rendszereknél van szükség, vagy mostanság előfordul hogy gáztűzhelyet szeretne valaki vagy gáz sütőt. A gázterv készítés egy bonyolultabb feladat, ismerni kell hozzá az adott szolgáltató előírásait. A főbb követelmények ugyanazok, mostmár csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni, melyek ára bruttó 200.000,- Ft-tól kezdődik. Az ár függ a készülék kialakításától, kombi vagy csak fűtő berendezés, függ a készülék gyártójától és a belső kialakításától is. Gáztűzhelyekre nincs külön előírás, annyi van érvényben, hogy CE tanúsítványuk legyen vagyis Magyarországon üzembe helyezhető kell legyen. A gázterv ára is változó, természetesen az adott munka határozza meg.

Nézd meg a Budapest és környékén elérhető árakat: https://gazterv-budapest.hu/gazterv-ara/

Épülegépészeti tervezés – szellőztetés

A központi szellőztető rendszerek tervezése is komoly feladat, a szükséges levegő térfogatáramát a 7/2006-os TNM rendelet szabályozza, melyben rögzítésre kerültek az ökölszámok, hogy egy adott térbe mennyi friss levegőt kell bejuttatni. Egy átlagos családi háznál pár száz köbméter frisslevegő fog kijönni óránként. Természetesena korábban felmelegített levegőt nem fogjuk kidobni, és helyette hideg levegőt bejuttatni, hiszen annak nem lenne sok értelme, akkor ennyi erőval a korábbi gerébtokos balakokat is megtarthattuk volna. Ilyenkor kerül képbe a hővisszanyerő berendezés, melynek segítségével a kidobott elhasznált levegő hőtartalmát visszanyerjük vagyis előmelegítjük vele a frisslevegőt. Ezek a berendezések már 90% körüli hatásfokkal üzemelnek, mely lényegében azt jelenti, hogy az elszívott levegő hőtartalmának 90%-át vissza tudják nyerni.

Épületgépészeti tervezés – vízellátás-csatornázás

A vízellátás és csatornázás tervezése az egyik legritkábban kért tervezési feladat. Ezeket a munkákat a kivitelezők nagy többségében jól képesek ökölszabályok alapján elkészíteni. Természetesen a komplexebb családi házak és ipari épületek esetén mindenképpen javasolt a terveztetés, hiszen itt már nagyobb átmérőkkel kell dolgozni, és sajnos sokszor előtérbe kerül a spórolás és a gyors munka következménye.

Kérjen ajánlatot tervezésre:

Lakossági épületek ajánlatkérő modulja (ipari épületekhez görgessen lejjebb):

    Épületgépészeti tervezés

    Ipari Épületek ajánlatkérő modulja (lakossági épületekhez gögessen feljebb):