Épületgépész műszaki ellenőr. Megpróbáltunk minden hasznos infomációt összegyűjteni a műszaki ellenőrzéssel kapcsolatban.

Először is nézzük meg mi a feladata egy műszaki ellenőrnek?

Az építési műszaki ellenőr az építtető megbízásából a kivitelezést ellenőrzi, ez a személy a jogszabályoknak, előírásoknak való megfelelőség mellett az építkezés minőségét is vizsgálja. Fontos tudni, hogy az építkezések többségénél már kötelező ilyen szakembert megbízni. A nem kötelező esetekben is nagyon-nagyon javasolt a műszaki ellenőr megbízása minden olyan építtető részére, aki laikusként vág bele egy építkezésbe. A műszaki ellenőr jelentős költségeket tud megspórolni az építtető részére, illetve segít megelőzni a hibás kivitelezésből eredő károkat.

Összegezve a műszaki ellenőr feladatai:

 • A tervezési folyamat koordinálása, segítség nyújtása, illetve a koncepció kialakítása,
 • A kiviteli tervek alapján a kivitelezés ellenőrzése,
 • A hatósági jogszabályok, ellőírások betartatása,
 • A szerződésnek megfelelő teljesítés felügyelete,
 • Kivitelező koordinálása,
 • Határ idők betartatása,
 • Ellenőrzi a szakszerűséget, technológiai folyamatok betartását,
 • A beépítendő anyagok megfelelőségi igazolásának ellenőrzése,
 • Tervváltoztatással kapcsolatos javaslatok az Ön részére,
 • Beüzemelés, próbaüzem, hidraulikai beszabályzás koordinálása,
 • Az átadás-átvétel lebonyolítása,
 • A garanciális problémák esetén azok teljesülésének ellenőrzése.
Épületgépész műszaki ellenőr

Ki lehet műszaki ellenőr? Van műszaki ellenőr képzés?

A műszaki ellenőrzés Magyar Mérnöki Kamarai jogosultsághoz kötött. A Kamara mérlegelve a jelentkező tapasztalatait, valamint a kötelező szakmai vizsga eredményét adja meg az úgynevezett: ME-G – Építmények építménygépészeti munkáinak műszaki ellenőrzése jogosultságot. Kollégánk Goda János Műszaki Ellenőr és energetikai szakértő. Ezek alapján teljesen hivatalosan készíthet épületgépészeti műszaki ellenőzési munkákat a családi házaktól kezdve az ipari létesítményekig.

Épületgépész műszaki ellenőr névjegyzék létezik?

Külön a műszaki ellenőröket nyilvántartó névjegyzék nincsen, a Mérnöki Kamara honlapján van egy kereső, melyben találhatunk műszaki ellenőröket. Ezt a keresőt a következő címen érhetjük el: www.mmk.hu a keresőben célszerű feltüntetni a szakterületet és hogy műszaki ellenőrzést szeretnénk.

Épületgépész műszaki ellenőri jogosultságon kívűl milyenek vannak még?

JELÖLÉSMEGNEVEZÉS
ME-ÉAz általános építmények építésére, átalakítására, bővítésére, felújítására, helyreállítására, korszerűsítésére, lebontására, elmozdítására irányuló építési munkák teljes körű építési műszaki ellenőrzése.
ME-MA magasépítési szakterületnél meghatározott építményhez szerkezetileg vagy funkciójában kapcsolódó alapozási, szennyvíztisztítási, szennyvíztárolási, szivárgó, víztelenítési, műtárgyépítési, föld- és tereprendezési, munkáinak ellenőrzése.
ME-GÉpítmények fűtési, szellőzési, valamint az építményen, illetőleg telekhatáron belüli vízellátási, csatornázási és gázhálózat szerelési munkáinak ellenőrzése a mérőóráig.
ME-VÉpítmények és szabad terek közép- és kisfeszültségű rendszerei (kül- és beltéri világítás, villámvédelem, folyamatirányítás, építményautomatika, távközlési és informatikai hálózat, villamos energiaellátó rendszerek szerelési munkáinak műszaki ellenőrzése a fogyasztói oldaltól a közcélú csatlakozási pontig)
ME-KÉKözúti, vasúti (közúti villamos vasút, földalatti vasút is), légi közlekedési, hajózási építmények (így különösen annak műtárgyai: híd, áteresz, alagút, aluljáró, támfal) berendezései, tartozékai, vízelvezetése  építési munkáinak műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-KÉ-VVVasúti-villamossági építmények (vasút-villamosítás, villamosenergia-ellátás, energia távvezérlés villamossági berendezések létesítése) építési munkáinak műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-HI-TÉAz elektronikus hírközlési építmények, rendszerek létesítésének, felújításának és átalakításának, bontásának építési műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-HI-TVA hírközléshez szükséges olyan sajátos építmények villamos szerelési munkái, amelyek magukban foglalják a vezetékeket, a vezetékekkel és vezeték nélküli összeköttetésekkel összefüggő műtárgyakat.
ME-VZVízgazdálkodási építmények építésének műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME- BSzilárdásványi nyersanyagok bányászatával, kőolaj- és földgázbányászatával kapcsolatos, valamint hévízbányászati (termálvíz) építmények építésének műszaki ellenőrzése.
ME-GOSzénhidrogén-szállító vezetékek, gázelosztó vezetékek, célvezetékek, egyéb gáz és gáztermék vezetékek, propán-bután töltő telepek és tartozékainak építésének műszaki ellenőrzése.
ME- ENEnergetikai, szénhidrogén-ipari építmények építésének műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-EN-VEVegyipari építmények építésének műszaki ellenőrzése.
ME-EN-THFöld feletti és föld alatti távhővezetékek, azok tartozékai és védőberendezései építésének műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-EN-VIFöld feletti és föld alatti vezetékek, átalakító- és kapcsolóberendezések (nagy-, középfeszültség, kisfeszültségű hálózatoknál) építésének műszaki ellenőrzése korlátozás nélkül.
ME-EN-AAtomenergia építmények építésének építési műszaki ellenőrzése

Lépjünk kapcsolatba…..

Épületgépész műszaki ellenőri és egyéb ellenőrzési feladataival kapcsolatbanírjon nekünk a madarasgergo@gmail.com e-mail címre vagy kérjen egy gyors ajánlatot a következő űrlap kitöltésével:

  Épületgépészeti tervezési szolgáltatásinkat itt érheti el: https://futes-terv.hu/epuletgepeszeti-tervezes/