Padlófűtés tervezés. Padlófűtés osztásközök tervezése. Talán mostanság a felújítások közepette ez az egyik leggyakrabb megkeresés, hogy hogyan mikért kell a padlófűtést letekerni vagy milyen osztásközzel és osztó-gyűjtő beállításokkal kell kialakítani.

De kezdjük az elején.Vannak a padlófűtésnek általános szabályai, melyeket a következő pontokban összefoglalunk:

  • A köröket lehetőség szerint nem szabad 40 m2 feletti területre bontani, vagyis az egyes körök maximum 40 m2-t fűtsenek.
  • A körök hossza lehetőség szerint 100 méter alatt maradjon.
  • A beton rétegeket a falaknál dilatálni kell (belső falaknál is).
  • Az egyes köröket is dilatációval el kell választani egymástól és az átvezetéseket védőcsőben kell kialakítani.
  • A padlófűtés előremenő hőmérséklete lehetőleg 35-38 °C míg a visszatérő hőmérséklete csúcsban 25-30°C legyen.

És akkor miért kell tervezni? Elsősorban a körök kialakítása miatt, hiszen a padlófűtésnél figyelni kell a felületi hőmérsékletre is, hogy ne legyen túl meleg a lábunknak a felület. Ugyanakkor a körök beállítása miatt is fontos a tervezés. A mai osztó-gyűjtőkön már könnyedén beállítható, hogy mekkora fűtővíz térfogatáram haladjon az adott körön.

Padlófűtés tervezés

Padlófűtés tervezés – beszabályozás

Ezt hívják a fűtési rendszer beszabályozásának a padlófűtés terveknek az osztásközökön kívűl ez a másik fontos szerepe, hogy megadja a beszabályozási tervet, vagyis, hogy milyen vízmennyiséget állítsunk be az egyes körökön. Így értelemszerűen nem alakulnaak ki túlfűtések illetve alulfűtések a házban és a beépített szivattyú munkapontja is a közel optimális értéken tartható.

Hogyan kell kezdeni a tervezést? – legelső lépés a helyiségenkénti hőigény meghatározása, vagyis a hőszükséglet számítás. Utána következik a körök kialakításának tervezése, a dilatációk nyomvonalának meghatározása. Ha ismerjük a köröket és a hőigényt akkor összeállíthatjuk a hidraulikai méretezést, meghatározva a pontos fűtővíz térfogatáramokat.

Egy jól elkészített tervdokumentáció alapján saját magunk is elkészíthetjük a rendszert. A mai korszerű anyagokkal gyakorlatilag lego szinten összeépíthető egy családi ház padlófűtés rendszere. A terven megadjuk az osztó pontos típusát, szerelvényeit, köreinek számát. Megadjuk a szükséges térfogatáramokat, az eurokónusz csatlakozók számát, sőt a vezeték hosszát is, így az anyagkigyűjtésből könnyen ajánlatkérés lehet az egyes épületgépészeti árúházak felé.